Göran Ringbom tyckte att jag som hade en Elektronikverkstad skulle satsa på att bygga en inspelningsstudio. ”Du är inte klok, det kostar så mycket pengar sa jag”.


Som tekniker så blev jag trots all nyfiken och började bygga på en 4-kanals mixer från en ritning i Radio o Television. Sedan inköp av en mikrofon, AKG D202. I butiken hade vi en Grundig bandspelare TK 46 med inbyggt eko som lånades med till de första inspelningarna.

De första inspelningarna skedde i ett hyrt bostadshus i Alva. Vardagsrummet klädde vi med äggfack och i takkronan hängde vi mikrofonen vid första trevande tagningarna, som faktiskt inte lät så illa. Detta var grunden till det som i dag kallas Sandkvie Studio.

Lindestudion. Kurt Ekman som anställd tekniker i firman, blev även han mycket intresserad av ljudtekniken, kom en dag och hade fått löfte om att få använda grannens gamla bostadshus som studio. Där inredde vi kontrollrum med fönster till två studiorum. Potatiskällaren blev ekokammare med fördröjning genom ett Dynacordeko. Första stora invensteringen blev en Educo Control Master Six-S mixer med 6 kanaler. Nästa storsatsning blev så en Neuman mikrofon U 87, som än i dag fungerar i verksamheten. Vår då ombyggda bandspelare en Tandberg 2-kanal med lyssning på inspelningshuvudet för synkpålägg, byttes till en Revox A77. Nu började det låta mycket bra, så vi lät tidningarna berätta om skivstudion i Linde i slutet av oktober. Till jul detta år hade vi redan släppt två EP-skivor på HB-artist skivbolag.

Nyhetens behag var stort på Gotland, så i februari kom nästa EP därefter ytterligare en i mars samt en i april. Så blev det dags för första LP-skivan som blev inledningen till det egna skivbolaget med etiketten ”MIXETT” det blev en samlings-LP med namnet ”Gotland i ord o ton”, Sålde mycket bra som en lokal skiva.

Hemsestudion. Det här året inredde vi en vindsvåning över Redners bagerei till kombinerad studio och diskotek. Dags för ytterligare en Educo mixer samt en Revox A 77 till. Vi kunde nu göra stereo med pålägg, från bandare till bandare, färdigmixat så att säga. Ett antal skivor följde.

4-kanals bandare. Dags för förnyelse, en TEAC A3340 ¼” bandare inköptes, så nu kunde vi göra pålägg direkt i bandaren.

Sandkvie studio. Då jag nu övertagit mitt föräldrahem vid Sandkvie i Öja, blev det naturligt att använda en del outnyttjade utrymmen bland uthusen till att åter en gång bygga en studio. Nu skulle det byggas i lugn takt för framtiden, så Jan Zetterberg anlitades att rita själva studiorummet enl den då populära modellen ”live and ded”. Ny mixer som nu blev en 12/4 SOUNDCRAFT series II. En Studer A 67 mastermaskin fick ersätta Revoxen. Och så även dags att skaffa en 8-kanals maskin. Hittade en Scully 1” maskin med en otrolig dynamik, men trögjobbad. Och så skulle det vara JBL monitorer. Det fick bli L 19 till att börja med.

Radiostudio. Vi blev först i Sverige som ”satellitstudio” till den nya lokalradion, som här var Gotlands Radio. Det innebar att vi hade en programlinje till Visby (8mil) för en lokalredaktion, som även körde en del direktsändning i riksradion.

24-KANALS STUDIO. Ny ombyggnad av kontrollrummet så vi kunde få plats med ett nytt 24-kanal mixerbord typ AMEK. Samt en OTARI 24-kanals bandare 2”. Det blev det stora lyftet, för nu blev vi intressanta för de större namnen på fastlandet.

Mixett Produktion AB bildas med Micke Lyander som hälftenägare.

Micke Lyander övertar hela företaget. Ny stor ombyggnad av studion.

 

  © 2018 Sandkvie Studio AB | KONTAKTA OSS